Diyetisyen Gamze ORAN’ın “Ramazan Bayramında Beslenme” Konulu Köşe Yazısı
07 Nisan 2024

RAMAZAN BAYRAMI’NDA BESLENME

  Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise 'oruç bitti! Şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir.Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

·         Ramazan ayının bittiği ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Diğer besinlerLe ve içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı unutulmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak ayran veya mineralli sular tercih edilmelidir.

        Ramazan ayı boyunca beslenme ve sıvı tüketimindeki yetersizlik ve dengesizlikler nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızın olumsuz sonucu olan konstipasyon(kabızlık) şikayetlerini hafifletmek adına lifli-posalı besinlerin tüketimi( mevsim meyve-sebzeleri, kuru baklagiller, tam tahıllı besinler) tüketimi arttırılmalıdır.

        Ramazandan sonra unutulan en önemli öğün kahvaltıdır. Her sabah kahvaltı yapma ihtiyacı hissetmesek de her gün mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Ancak burada dikkat edilecek nokta kahvaltının içeriğidir. Bayram kahvaltılarının şölene dönüşmemesi, hafif ve az yağlı yiyeceklerden oluşması çok önemlidir. Örneğin börek, poğaçalar, sucuk, salam, reçel gibi yiyecekler yerine haşlanmış yumurta, süt, ceviz, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan bir kahvaltı hazırlanmalıdır.

        Ramazan ayı boyunca alıştığımız sahur yemeklerine gece yemeği olarak devam edilmemeli, yatmadan 2 saat önce besin alımı durdurulmalıdır.

        Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdaların hacmi küçük enerjisi yüksek gıdalar olduğu unutulmamalıdır. 

        Misafirlerinize baklava- kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyveli ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru meyveler ikram edilmelidir.

        Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyip vitamin- mineral içeriği yüksek, besleyici ikramlar hazırlanmalıdır.  

        Tatlı- şekerlemelerle öğün geçiştirilmemeye dikkat edilmelidir.

        Bayramda şekerli besinler kadar çay, kahve tüketiminde de dikkat etmek gerekmektedir.  Günde 8 bardaktan fazla çay, 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Ayrıca gazlı içecekler ( soda hariç) tüketilmemelidir.

        Bayramda, kendinizi besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetmek de kontrolsüz tüketime neden olabilmektedir. Bu tüketimini engellemek adına otokontrol elden bırakılmamalıdır.
Diyetisyen Gamze ORAN